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Registros recuperados : 25 | |
4. | | SOUZA, S. R. de; MIO, L. L. M. de; SERRAT, B. M.; CHALLIOL, M. A. Doenças foliares, cancro e número de frutos relacionados com a adubação nitrogenada em pessegueiro. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 29, n. 2, p. 260-264, ago. 2007. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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6. | | BULBOVAS, P.; SOUZA, S. R. de; MORAES, R. M. de; LUIZÃO, F.; ARTAXO, P. Plântulas de soja 'Tracajá' expostas ao ozônio sob condições controladas. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 42, n. 5, p. 641-646, maio 2007 Título em inglês: Soybean 'Tracajá' seedlings exposed to ozone under controlled conditions. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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8. | | ARAÚJO, E. S. de; SOUZA, S. R. de; FERNANDES, M. S. Características morfológicas e moleculares e acúmulo de proteína em grãos de variedades de arroz do Maranhão. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 38, n. 11, p. 1281-1288, nov. 2003 Título em inglês: Morphological and molecular traits and accumulation of grain protein in rice varieties from Maranhão, Brazil. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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9. | | BORGES, E. de A.; LOSS, A.; SILVA, E. E. da; SOUZA, S. R. de; FERNANDES, M. S. Cinética de absorção de amônio e efluxo de prótons em variedades de milho. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 30, n. 3, p.513-526, jul./set. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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10. | | FERRAZ JUNIOR, A. S. de L.; SOUZA, S. R. de; FERNANDES, M. S.; ROSSIELLO, R. O. P. Eficiência do uso de nitrogênio para produção de grão e proteína por cultivares de arroz. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 32, n. 4, p. 435-442, abr. 1997. Título em inglês: Nitrogen use efficiency for grain and protein production by rice genotypes. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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11. | | SOUZA, S. R. de; ARAÚJO NETO, S. E. de A.; OLIVEIRA, T. K. de; MORAES, R. N. de S. Aptidão natural para o cultivo de abacaxi. In: MORAES, R. N. de S.; OLIVEIRA, T. K. de; VALENTIM, J. F. (org.). Aptidão natural dos solos do Pólo Agroflorestal Geraldo Mesquita, no município de Rio Branco, AC. Rio Branco, AC: Prefeitura Municipal, 2008. p. 173-180. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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16. | | GONCALVES, P. de S.; GALLO, P. B.; SEGNINI JUNIOR, I.; ORTOLANI, A. A.; BRIOSCHI, A. P.; LANDELL, M. G.; SOUZA, S. R. de. Components of variance and interaction between genotype and environment for annual girth increment in rubber tree. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 33, n. 8, p. 1329-37, ago. 1998 Título em português: Componentes de variância e interação entre genótipo e ambiente no incremento anual do caule em seringueira. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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17. | | GONCALVES, P. de S.; SOUZA, S. R. de; BRIOSCHI, A. P.; VIRGENS FILHO, A. de C.; MAY, A.; CAPEL ALARCONI, R. S. Efeito da frequência de sangria e estimulação no desempenho produtivo e econômico de clones de seringueira. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 35, n. 6, p. 1081-91, jun. 2000. Título em inglês: Effect of tapping frequency and stimulation on yield and economic performance of rubber tree clones. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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18. | | GONCALVES, P. de S.; SOUZA, S. R. de; BRIOSCHI, A. P.; VIRGENS FILHO, A. de C.; MAY, A.; ALARCON, R. S. C. Efeito da frequencia de sangria e etimulacao no desempenho produtivo e economico de clones de seringueira. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, v. 35, n. 6, p. 1081-1091, 2000. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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19. | | VERGARA, C.; ARAUJO, K. E. C.; SOUZA, S. R. de; SCHULTZ, N.; SAGGIN JUNIOR, O. J.; SPERANDIO, M. V. L.; ZILLI, J. E. Plant-mycorrhizal fungi interaction and response to inoculation with different growth-promoting fungi. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 54, e25140, 2019. Título em português: Interação da planta com fungo micorrízico e sua resposta à inoculação com diferentes fungos promotores de crescimento Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Unidades Centrais. |
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Registros recuperados : 25 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
15/02/2011 |
Data da última atualização: |
07/07/2011 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
Internacional - A |
Autoria: |
GEROMEL, C.; FERREIRA, L. P.; DAVRIEUX, F.; GUYOT, B.; RIBEYRE, F.; SCHOLZ, M. B. dos S.; PEREIRA, L. F. P.; VAAST, P.; POT, D.; LEROY, T.; ANDROCIOLI FILHO, A.; VIEIRA, L. G. E.; MAZZAFERA, P.; MARRACCINI, P. |
Afiliação: |
CLARA GEROMEL, UNICAMP; LÚCIA PIRES FERREIRA, IAPAR; FABRICE DAVRIEUX, CIRAD-UMR; BERNARD GUYOT, CIRAD-UMR; FABIENNE RIBEYRE, CIRAD-UMR; MARIA BRÍGIDA DOS SANTOS SCHOLZ, IAPAR; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, SAPC; PHILIPPE VAAST, CIRAD-UPR; DAVID POT, IAPAR/CIRAD-UMR; THIERRY LEROY, CIRAD-UMR; ARMANDO ANDROCIOLI FILHO, IAPAR; LUIZ GONZAGA ESTEVES VIEIRA, IAPAR; PAULO MAZZAFERA, UNICAMP; PIERRE MARRACCINI, IAPAR/CIRAD-UMF. |
Título: |
Effects of shade on the development and sugar metabolism of coffee (Coffea arabica L.) fruits. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
PLANT PHYSIOLOGY AND BIOCHEMISTRY, v.46, n.5-6, p.569-579, may-june, 2008. |
Páginas: |
569-579 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Coffee fruits grown in shade are characterized by larger bean size than those grown under full-sun conditions. The present study assessed the effects of shade on bean characteristics and sugar metabolism by analyzing tissue development, sugar contents, activities of sucrose metabolizing enzymes and expression of sucrose synthase-encoding genes in fruits of coffee (Coffea arabica L.) plants submitted to full-sun (FS) and shade (SH) conditions. Evolution of tissue fresh weights measured in fruits collected regularly from flowering to maturation indicated that this increase is due to greater development of the perisperm tissue in the shade. The effects of light regime on sucrose and reducing sugar (glucose and fructose) contents were studied in fresh and dry coffee beans. Shade led to a significant reduction in sucrose content and to an increase in reducing sugars. In pericarp and perisperm tissues, higher activities of sucrose synthase (EC 2.4.1.13) and sucrose-phosphate synthase (SPS: EC 2.4.1.14) were detected at maturation in the shade compared with full sun. These two enzymes also had higher peaks of activities in developing endosperm under shade than in full sun. It was also noted that shade modified the expression of SUS-encoding genes in coffee beans; CaSUS2 gene transcripts levels were higher in SH than in FS. As no sucrose increase accompanied these changes, this suggests that sucrose metabolism was redirected to other metabolic pathways that need to be identified. |
Palavras-Chave: |
Fruit development; Sugar metabolism. |
Thesagro: |
Coffea Arábica. |
Thesaurus NAL: |
Gene expression; Shade; Sucrose synthase. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/29378/1/Effects-of-shade.pdf
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Marc: |
LEADER 02512naa a2200361 a 4500 001 1880536 005 2011-07-07 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aGEROMEL, C. 245 $aEffects of shade on the development and sugar metabolism of coffee (Coffea arabica L.) fruits.$h[electronic resource] 260 $c2008 300 $a569-579 520 $aCoffee fruits grown in shade are characterized by larger bean size than those grown under full-sun conditions. The present study assessed the effects of shade on bean characteristics and sugar metabolism by analyzing tissue development, sugar contents, activities of sucrose metabolizing enzymes and expression of sucrose synthase-encoding genes in fruits of coffee (Coffea arabica L.) plants submitted to full-sun (FS) and shade (SH) conditions. Evolution of tissue fresh weights measured in fruits collected regularly from flowering to maturation indicated that this increase is due to greater development of the perisperm tissue in the shade. The effects of light regime on sucrose and reducing sugar (glucose and fructose) contents were studied in fresh and dry coffee beans. Shade led to a significant reduction in sucrose content and to an increase in reducing sugars. In pericarp and perisperm tissues, higher activities of sucrose synthase (EC 2.4.1.13) and sucrose-phosphate synthase (SPS: EC 2.4.1.14) were detected at maturation in the shade compared with full sun. These two enzymes also had higher peaks of activities in developing endosperm under shade than in full sun. It was also noted that shade modified the expression of SUS-encoding genes in coffee beans; CaSUS2 gene transcripts levels were higher in SH than in FS. As no sucrose increase accompanied these changes, this suggests that sucrose metabolism was redirected to other metabolic pathways that need to be identified. 650 $aGene expression 650 $aShade 650 $aSucrose synthase 650 $aCoffea Arábica 653 $aFruit development 653 $aSugar metabolism 700 1 $aFERREIRA, L. P. 700 1 $aDAVRIEUX, F. 700 1 $aGUYOT, B. 700 1 $aRIBEYRE, F. 700 1 $aSCHOLZ, M. B. dos S. 700 1 $aPEREIRA, L. F. P. 700 1 $aVAAST, P. 700 1 $aPOT, D. 700 1 $aLEROY, T. 700 1 $aANDROCIOLI FILHO, A. 700 1 $aVIEIRA, L. G. E. 700 1 $aMAZZAFERA, P. 700 1 $aMARRACCINI, P. 773 $tPLANT PHYSIOLOGY AND BIOCHEMISTRY$gv.46, n.5-6, p.569-579, may-june, 2008.
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